Consultul oftalmologic la copii - Interviu cu Dna Prof.dr. Cristina Vladutiu

Nu există un manual de părinte, un compendium de informațîi sau cod de bune practici pe care părințîi să îl primească înainte de a li se naște un copil.

Încercăm așadar, să ne informăm cum putem și să aflăm ce ar fi mai bine de făcut în anumite situațîi când copiii noștri au nevoie de ajutor. Noi, echipa Farmaskin, ne dorim să oferim informațîi obținute de la medici de diferite specialități care să aducă claritate în diverse zone medicale de interes.

În această săptămână abordăm domeniul oftalmopedriatic. Cum să îi ajutăm pe cei mici să aibă o vedere bună, care stă la baza dezvoltării lor emoționale și fizice.

1. Când trebuie făcut consultul oftalmologic la copil?

Primul consult oftalmologic trebuie efectuat în orice caz până la vârsta de 3 ani. Dacă există «semne de alarmă»( ochi roşu, ochi mare, pupila alba. strabism), consultul trebuie făcut cât mai repede posibil.

2. De ce este foarte important consultul oftalmologic al copilului?

Achizițiile vizuale se produc preponderent în primii 3 ani de viață. Tratamentul oricărei afecțiuni este important în primii 3 ani pentru a nu rata perioada «de aur» de dezvoltare a vederii.

3. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni și la ce vârste pot să apară?

  • Strabismul, apare cel mai frecvent în primii 2 ani de viață.
  • Cataracta congenitală poate fi prezentă, cel mai frecvent, de la naștere.
  • Viciile de refracție (astigmatismul, hipermetropia, miopia) , de obicei sunt prezente la naștere, dar miopia poate să apară si mai tarziu, la vârsta scolarizarii.
  • Ambliopia funcțională apare ca urmare a unui strabism, viciu de refracție, sau anizometropie.
  • Glaucomul congenital apare de la naștere.
  • Malformații congenitale ale ochiului, care sunt mai rare apar de obicei la naștere, dar pot să apară si mai tarziu.

4. Putem sa ne dăm seama ca și părinți, când copilul nostru ar putea dezvolta o afecțiune oftalmologică?

Sunt afecțiuni care pot să atragă atentia parintilor, așa cum sunt afectiuni care pot exista pe un ochi aparent normal.

Aspectul normal al ochiului nu exclude o afectiune oculară, motiv pentru care, copilul este important sa fie consultat oftalmologic până la vârsta de 3 ani

5. Către cine ne adresăm în cazul unei afectiuni oculare (medic de familie, spital, clinică privată )?

Copilul, care este în evidența unui medic de familie ar trebui examinat primar şi trimis pâna la vârsta de 3 ani la oftalmolog (preferabil oftalmopediatru).

Părinții trebuie să ia inițiativa dacă medicul de familie nu trimite copilul.

Dacă în teritoriu nu există oftalmopediatru copilul va fi consultat de oftalmologul generalist, care-l va îndruma către un oftalmopediatru, dacă va considera acest lucru necesar.


Important este pentru noi ca părinți să dezvoltăm un comportament proactiv în ceea ce privește sănătatea copiilor noștri. Să urmărim orice schimbare de comportament și orice deviație de la normalul pe care îl cunoaștem.

Comentarii