Despre rani si cum putem sa le protejam
Ranile superficiale sunt foarte des intalnite, mai ales in viata persoanelor active. Dar asta nu inseamna ca daca stam in casa nimic nu ni se poate intampla.
Studiile arata ca cele mai multe accidente se petrec in propriile locuinte. Poate ca suntem mai putin vigilenti, simtindu-ne mai in siguranta acasa, sau poate ca incercam sa reparam diverse instalatii din casa, in loc sa chemam profesionistii.
Indiferent care este motivul pentru care ajungem sa ne alegem cu zgarietura, julitura, taietura sau orice alta rana superficiala, este important sa nu permitem ca aceasta sa se infecteze.
Curatarea acesteia este extrem de importanta, pentru a elimina orice corp strain sau microbi ce ar putea crea terenul propice dezvoltarii infectiiilor. Daca rana este adanca, va recomandam sa apelati la profesionisti, la personalul medical pentru a putea face o evaluare corecta si a prescrie un tratament adecvat.
Ranile superficiale le tratam acasa si folosim apoi plasturi pentru a le feri de contactul cu apa, murdaria sau alte substante ce ar provoca iritatii si inflamatii.
Contrar credintei populare, contactul dintre o rana si apa nu ajuta tesutul sa se regenereze. Dimpotriva, din cauza impuritatilor din apa, rana poate sa se vindece mai greu sau chiar sa provoace incretirea pielii, formand o cicatrice inestetica.
Daca incidentul se produce in timpul vacantei la mare, este indicat sa folositi plasturii rezistenti la apa, ce va permit sa va continuati distractia in valurile marii in perfecta siguranta. Aceeasi plasturi ii puteti folosi si acasa, in timp ce faceti dus sau baie, ei rezistand inclusiv la scufundare completa. Sapunul sau gelurile de dus, pot cauza de asemenea iritatii, si e bine sa ferim rana de contactul cu ele.
In excursiile montane sau la pescuit, degetele sunt vulnerabile, fiind folosite la manuirea diferitelor unelte. Din experinta proprie si din auzite, plasturii nu stau pe deget indiferent cat de bine ii asezi. Sfatul nostru este sa folositi plasturi special creati pentru degete, care sa fie lungi, astfel permitand infasurarea lor de 3,4 ori pe deget. In acest fel, iti continui taiatul lemnelor sau asezarea momelii in ac, fara grija.
Alegerea plasturilor poate parea un efort nejustificat, dar difersitatea ranilor si locurilor de pe corp unde pot ele aparea, a facut ca de la simplele benzi adezive din panza, plasturii sa evolueze. Cand eram copii se folosea un tampon inmuiat in rivanol, prins cu doua benzi de leucoplast si eram gata. Dar cand il dadeam jos, nu numai ca era extrem de dureroasa dezlipirea, dar tamponul central era plin de murdarie.
O atentie speciala s-a acordat copiiilor. Aparitia plasturilor special creati pentru ei, plin de culori, forme interesante si mai ales atenti la pielea sensibila a copiilor a facut ca aplicarea unui plasture sa fie distractiva si nu o pedeapsa. Navete spatiale, inimioare si alte forme interesante sunt alaturi de micutii nostri in aventurile pe care ai pornit, fiind martori ai expeditiilor si primejdiilor pe care ei le-au infruntat.
De aceea, e bine sa fim pregatiti pentru orice, ca micile incidente sa nu ne strice distractia, sa nu opreasca din taiatul lemnelor pentru gratar sau din micile proiecte casnice.
Doar ranile superficiale se trateaza prin aplicarea plasturilor, pentru rani adanci sau cu obtinute prin contactul cu materiale periculoase, este indicat sa consultati medicul.
Comentarii