- Ce este acidul hialuronic?
- Cum ne poate ajuta?
- Aplicabilitate
- Dar nu toate formele de acid hialuronic sunt la fel.
- Cereţi sfatul medicului!
- Dr. Larisa Nistor
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este un ingredient foarte popular în produsele de îngrijire a pielii în prezent.
Acest lucru se datorează faptului că el se găsește și în mod natural în pielea noastră, unde ajută la un aspect sănătos prin hidratare, regenerare, protecție împotriva radicalilor liberi (implicați în îmbătrânirea pielii) și împotriva efectelor nocive ale radiației ultraviolete.
Pe măsură ce trece timpul, rezervele de acid hialuronic din piele scad, motivându-ne să îl căutam în geluri, creme, spray-uri cicatrizante sau soluții de mezoterapie.
Acidul hialuronic este un glicozaminoglican, o moleculă hidrofilă naturală, însemnând că iubește apa și are capacitatea să rețină până la de 1000 de ori greutatea sa în apă.
Datorită lui pielea este fermă, hidratată și are un aspect tânăr și sănătos. El este principalul ingredient din matricea extracelulară, adică oferă suportul pentru celulele din pielea noastră.
Cum ne poate ajuta?
Atunci când pielea este rănită din diverse motive (leziuni acneice inflamate, arsuri, intervenții chirurgicale sau accidente), acest suport este afectat, ducând la formarea cicatricilor.
Știați că una din sursele de acid hialuronic utilizat în produsele cosmeceutice poate fi creasta cocoșilor?
Din fericire există și alte metode de a-l produce natural prin fermentare bacteriană 😊. Orice variantă ar fi aleasă, este o moleculă foarte bine tolerată de pielea noastră.
Aplicabilitate
Într-un studiu publicat în 2015 privind rolul acidului hialuronic în vindecarea rănilor, cercetătorii au grupat mai multe lucrări in vivo și in vitro în care s-a observat că aplicarea acidului hialuronic la nivelul pielii poate stimula celulele din piele să depună colagen și să crească microvascularizația.
Atunci când este aplicat pe răni, datorită faptului că reține apa, se crează un mediu propice pentru formarea de colagen și elastină, ajută celulele să se înmulțească și să se diferențieze, astfel grăbind vindecarea.
Proprietățile sale antiinflamatoare previn formarea de cicatrici anormale, cu țesut în exces (hipertrofice sau keloide).
Dar nu toate formele de acid hialuronic sunt la fel.
În funcție de dimensiunea moleculei, găsim 2 tipuri:
– acid hialuronic cu greutate moleculară mare
– acid hialuronic cu greutate moleculară mică (reprezentat de obicei de hialuronatul de sodiu).
Acesta din urmă este format prin fragmentarea primului. Cu cât dimensiunea este mai mică, cu atât penetrarea în piele este mai bună.
Ideal este să tratam rănile cât mai devreme ca să prevenim formarea cicatricilor. Dacă totuși acest lucru nu a fost posibil, atunci metode de remodelare a cicatricilor, precum tratamentele laser, pot fi urmate de utilizarea gelurilor cu acid hialuronic pentru a hidrata pielea, a reduce inflamația, a potența efectul laserului și a grăbi vindecarea după procedură.
Cereţi sfatul medicului!
Există soluții pentru ameliorarea sau uneori chiar dispariția completă a cicatricilor, iar medicul dermatolog poate fi aliatul tău în a le afla.
Dr. Larisa Nistor
Clinica MediSpa, Cluj Napoca
larisa.nistor@medispa.ro
Surse bibliografice (in limba engleza):
Acidul hialuronic și vindecarea rănilorhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25877441/
Rolul glicozaminoglicanilor în vindecare https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581578/
Rolul acidului hialuronic în prevenția cicatricilor keloide https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054787/
Utilizarea laserului fracțional cu dioxid de carbon și a acidului hialuronic pentru tratamentul cicatricilor postacneice https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13427
Comentarii