De la papirus la bambus – o poveste despre absorbante

De la papirus la bambus – o poveste despre absorbante 

Cât de ușor se rezolvă în ziua de azi una dintre cele mai sensibile probleme ale femeilor?

Te duci la supermarket și iți alegi dintr-o gama diversificată de produse care încearcă să ne vina în ajutor în acele zile ale lunii, despre care unora încă le este rușine să vorbească, și anume zilele ciclului menstrual. 

Un pic de istorie

Acum câteva mii de ani probabil femeilor le trebuia puțină imaginație pentru rezolvarea acestei situații. Că să nu mai punem în discuție că trebuiau să își ducă pruncii în spate, să lucreze pământul sau să fugă de invadatori, în același timp.

În funcție de zona geografică și materialele pe care le aveau la dispoziție, femeile au folosit papirus, piele de bizon sau mușchi și hârtie în Japonia antică pentru reținerea lichidului menstrual. 

Și totuși, cu tot disconfortul creat, cu toate că nimic din materialele folosite nu reușea să își îndeplinească pe deplin funcția, apariția absorbantelor moderne s-a lăsat foarte mult așteptată. Nu vom intra în polemici politice sau sexiste pentru a afla motivul pentru această întârziere.

Unul dintre motive ar fi frecvența redusă a ciclurilor menstruale înainte de anii 1900 din cauza nașterilor frecvente și alăptărilor prelungite. Dacă aveai primul copil la 16 – 17 ani iar în următorii 10 ani femeile aduceau pe lume un copil la 2 ani, numărul menstruațiilor scădea, prin urmare interesul pentru a îmbunătăți materialele folosite nu era cap de afiș. 

O istorie mai recentă

La sfârșitul anilor 1890, companiile ce fabricau produse de igienă au văzut o oportunitate și primele absorbante marca Lister’s Towel au apărut pe piață. De aici evoluția a fost ajutată și de continua emancipare a femeilor, de scăderea considerabilă a nașterilor și de începerea educației sexuale. Fetele tinere își doreau confort și igienă, dar începeau să pună accent și pe estetica produsului. 

Materialele folosite au evoluat de la pânză la cele cu putere mare de absortie, care garantau mobilitate și siguranță. Un material natural care avea deja toate calitățile necesare creării absorbantului perfect nu a fost luat în serios, până când societatea nu a început să gândească verde, să își dorească să contribuie la salvarea planetei, să folosească materiale prietenoase cu mediul

El, bambusul, aurul verde

Bambusul, apreciat de mii de ani în diverse colțuri ale lumii pentru versatilitatea lui, a ajuns să fie apreciat și în lumea industrializată, unde doritorii de produse naturale, bio și prietenoase cu natura l-au ridicat la nivelul de aur verde. Ușor de cultivat, el fiind de fapt o buruiană, crește fară să necesite îngrijire specială. Crește de 20 de ori mai repede ca un copac, fară efort și cu o rentabilitate mult mai mare. Nu are nevoie să fie tratat pentru a deveni antibacterian, el având această proprietate în mod natural.

Ce are el si alții nu

Este demonstrat că proprietatea antibacteriană provine din lignina din fibrele de bambus (în interiorul acestora, avem sulfoxidul dietilic DMSO) ceea ce face ca planta să fie rezistentă atât la insecte cât și la bacterii.

Fibra lui este rotundă, conferind țesăturilor confecționate din el, catifelare naturală. Proprietățile naturale ale bambusului, cum ar fi termoizolarea, moliciunea țesăturii, prevenirea iritațiilor,au determinat producătorii de obiecte de igienă intimă să îl folosească ca materie primă.

Apariția pe piață a absorbantelor din bambus este o încununare a evoluției de la papirus la un absorbant care să fie creat special pentru nevoile femeilor moderne, dar cu gândul mereu la mediul înconjurător.

Comentarii