Lăsați copiii afară

Lăsați copiii afară

De la o generație la alta felul în care ne creștem copiii se schimbă, percepția asupra îndatoririlor de părinte este modificată de modul în care părinții se raportează la mediul înconjurător.

De multe ori auzim pe cineva spunând “ pe vremea când eram noi copiii stăteam afară, de dimineața până seara”, cu un zâmbet larg de melancolie pe chip. 

Nu îmi doresc să intru în polemici despre pericolele pe care noi ca si copii le aveam de înfruntat, sau despre lipsa panicii mămicilor noastre, pentru că nu despre asta e vorba în acest articol.

Un lucru e cert, noi măsurăm riscul la care ne supunem în fiecare zi, în funcție de modul în care știm să îi facem față și mai ales prin comparație. 

Beneficiile jocului în aer liber sunt subiectul principal

Mămicile au foarte puțin timp liber, și pe acela trebuie să îl împartă intre joacă, curățenie și bucătărie. Așa că puținul timp de joacă pe care îl aveți cu cei mici transformați-l într-unul magic, al descoperirii, al bucuriei și al jocului în natură.

 Chiar dacă nu aveți la îndemăna o pădurice, sau un deal pe care să alergați în fiecare zi, parcul din cartier este suficient pentru a-l lasa pe cel mic să exploreze joaca în aer liber alături de alți copii și de ce nu, alături de părinți.

Să nu vă fie frică de mizerie, ea nu este întotdeauna ceva rău. Să nu vă fie frică de o zgârietură, pui un plasture și gata.

Dar, amintirea aventurilor nu va trece, iar copiii vor capătă încredere în ei și vor dori să exploreze și pe viitor atât prin joacă cât și prin studiu. 

Ce mă fac, nu mănâncă 

Pofta vine după joacă. Ce copil nu se va întoarce acasă, cu o foame de lup, după ce aleargă după mușchetari, cavaleri și Eroii în Pijamale? Alergând, plămânii sunt forțați să oxigeneze și mai mult sânge care pune o întreagă industrie în mișcare. Mușchii se întăresc, picioarele devin mai stăpâne pe mișcări și capabile să susțină și cele mai năstrușnice sărituri.

Și inima mămicilor sare odată cu copiii, dar e minunat să îi vedem cum cresc liberi și siguri pe ei. După 2, 3 ore în parc, vor manca și legumele la care se uită urât de obicei, pentru că au rezervoarele goale. 

In weekend, la padure

Luați o păturică, câteva gustări și dați fuga la pădure. Printre flori, fluturi și crenguțe, stau prieteni imaginari, pregătiți să se prindă în joacă. Fiecare melc și limax poate spune o poveste despre monștrii și zâne, despre spiriduși și dinozauri.

Să nu vă fie frică de căpușe, de insecte și de alte creaturi ce numesc pădurea, acasă. Echipați corespunzător, cu spray-uri și sosește lungi, copilașii pot învinge orice pericol și pot salva pădurea de “răufăcători”. 

Mamicile si listele

Mai țineți minte lista despre care v-am povestit în articolul trecut? Când plănuiți o excursie în aer liber, nu ar fi rău să aveți aceeași listă în vedere. Mai ales dacă potecile din pădure duc către un fir de apă, e bine să aveți schimburi, șosete, tricouri și pantaloni.

Să nu lăsăți nimic să strice distracția și să taie din elanul exploratorilor. 

Comentarii